Yeni Politikalar

c) Yeni Politikalar
SCP deneyimi toplumdaki dağınıklık ve memnuniyetsizliği ortaya çıkarmıştı. Dolayısıyla Gazi, İnkılâpları amacına ulaştırmak için, maddî ve manevî bütün güçlerin bir araya toplanması ve aynı istikamete yöneltilmesi, böylece ülkeye ve inkılâplara yönelen tehlikelerin önlenmesi gerektiği düşüncesindeydi. Bu nedenle ülkede yaygın ve etkin bir kuruluş olan Türk Ocaklarının CHP bünyesine alınmasını istemekteydi.
Türk Ocakları Kurultayı 10 Nisan 1931’de toplanarak, ocakların kapatılmasına ve bunların bütün mal varlıklarının CHP’ye devredilmesine karar verdi.
Bu katılımla CHP hem maddî ve hem de manevî açıdan güçlenmiş oluyordu. Daha sonraları başka dernek ve kuruluşlarda (Türk Kadınlar Birliği, Mason Derneği, Mallimler Birliği… vs.) çalışmalarına son vererek mal varlıklarını CHP veya Halkevlerine devretmişlerdir. Bu uygulama ile ülkenin manevî potansiyeli CHP saflarında toplanmış oluyordu.
1931 seçimlerinden sonra, Gazi’nin getirdiği yeniliklerden biri de Halkevlerinin kurulmasıdır.
SCP denemesi, CHP’nin halktan kopuk olduğunu açık seçik ortaya koymuştu. İnkilâpları halka anlatacak, sevdirecek ve ülkede kültür birliğinin oluşmasına hizmet edecek bir kuruluşa ihtiyaç olduğu anlaşılmıştı. İşte bu ihtiyacı karşılamak, halk ile bütünleşmek ve onun siyasî eğitimini sağlamak maksadıyla Halkevleri oluşturuldu. Konu üzerinde kültür alanındaki inkılâplar çerçevesinde ayrıca durulacaktır.
Bu dönemde uygulanan yeni politikalardan biri de ekonomi alanında kendini gösterir. Gazi’nin üç ayı aşkın yurt gezisi esnasında, uzmanlarla üzerinde ısrarla durduğu konu, ekonominin nasıl düzeleceği ve bunun için ne yapılması gerektiği konusudur. Sonuç itibariyle ekonomi konusunda değişiklik icap ettiği, liberalizm yerine devletçiliğe dayalı bir uygulamaya girilmesi görüşü benimsenmiştir. Nitekim CHP’nin Üçüncü Büyük Kongresinde ana ilkeler saptanırken Devletçilik ilkesi de altıoktan biri olarak yerini almıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder